Papieren tijger

Bols7Set

De nationale feestdag, de jaarlijkse herdenking van de onafhankelijkheid van Brazilië – deze keer ook de 200ste verjaardag – zorgde overal in het land voor allerlei manifestaties en optochten, maar alle aandacht ging vooral naar het feest in de hoofdstad Brasília waar een grote massa Bolsonaro-aanhangers naar toe getrokken was om naar hun leider te gaan luisteren.

7SetBras

De achterstand op zijn rivaal Lula in de peilingen zorgde ervoor dat hij zijn uitspraken radicaliseerde, maar niet zonder het niveau naar beneden te halen door een vergelijking te maken tussen zijn echtgenote Michelle en die van Lula, sociologe Rosângela da Silva, bekend als Janja. Bolsonaro zei dat zijn echtgenote een “vrouw van God” was om meteen daarna vijfmaal te roepen dat hij “imbrochável” is, een uitdrukking die betekent dat iemand nooit faalt op seksueel vlak. Uiteraard heeft dit helemaal niets te maken met de aard van het evenement en een samenkomst in het kader van de republikeinse geschiedenis van Brazilië.

Verder voerde hij openlijk campagne met thema’s zoals de brandstofprijzen en de steunuitkering Auxílio Brasil. Hij zei ook dat niemand er moet aan denken om “buiten de 4 lijnen van de grondwet te stappen” en dat iedereen inmiddels wel weet waar het STF (Supremo Tribunal Federal) voor staat, hetgeen meteen gejouw veroorzaakte bij de massa.

In de namiddag trok hij naar Rio de Janeiro voor deelname aan een militair evenement in Copacabana, Rio de Janeiro. Ook daar gaf hij een toespraak en wees de duizenden aanwezigen op het risico van terugkeer van Lula aan de macht, en riep: “Ik heb niet zoveel opvoeding genoten en vloek soms, maar ik ben geen dief”, en: “Vergelijk Brazilië met Argentinië, Venezuela en Nicaragua, vrienden van de gangster die meedoet aan de verkiezingen. Dat soort mensen moet uitgesloten worden van het publieke leven. Wij zullen een veel betere regering vormen als we verkozen worden, gezegend door God”.

BolsCopa7Set

Vervolgens verdraaide hij de feiten door te zeggen dat zijn regering al drie jaar en half geen corruptie kent, hierbij schandalen als verdenkingen van geknoei bij de aankoop van vaccins, openbare werken van het orgaan Codevasf en corruptie bij het ministerie van Onderwijs waardoor minister Milton Ribeiro ten val kwam, ter zijde latend.

Copacabana7set

Ondanks de geelgroene mensenzee in Brasília, vele duizenden bolsonaristen in Copacabana (zich mengend met de badgasten en de geur van barbecue op het strand) en wat minder aanhangers op de Avenida Paulista in São Paulo, kan er zeker geen sprake zijn van enig risico voor de democratie, en kwam de president hooguit over als een papieren tijger.

De rivalen van Bolsonaro bereiden alvast een aanklacht voor om in te dienen bij de bevoegde gerechtelijke instanties, omdat de president zeer duidelijk een kiescampagne voerde bij manifestaties die plaatsvonden om de onafhankelijkheid van Brazilië te herdenken, een campagne die met overheidsgeld gesponsord werd.

Bronnen: CNN Brasil – Folha de São Paulo

Foto's: Fotos Públicas - Marcello Casal Jr/ABr - Twitter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s